Rundt om Drammen nr. 2
Møt oss!

Nedre Eiker bibliotek, Mjøndalen, mandag 17. juni kl. 1900

MERK STEDET

Av Torkild Alsvik

Rundt om Drammen har i disse dagene sendt ut årets andre nummer. Temaet i nr. 2 er «Pionerindustri» med fem artikler om: – spikerverk i Krokstadelva og Konnerud, – om papirfabrikk i Vestfossen, – om ulltepper fra Berger og – om elektriske artikler fra Adax i Svelvik.  – IT-geniet Ole-Johan Dahl fra Drammen møter vi også.

* På møtet vil Torkild Alsvik gi en kort gjennomgang av innholdet i nr 2, 2019:

I tillegg til de fem temaartiklene kan vi lese om setervollene i Drammen nordmark, om branngangene i Drammen, om den gangen arbeiderne tok/fikk 8-timersdagen, om en biblioteksbok om antikk gresk kunsthistorie og om byens ordfører Olaf Berger.

Og ellers litt om en jazzmusiker, en blokkfløytist og en fotosamling fra Drammen.

* Deretter vil Gjermund Glittfjell fortelle om Aaserud teglverk og Aaserud keramikk. Gjennom noen år etter krigen produserte fabrikken kunstnerisk fine produkter.

* Så vil Liv Evju fortelle om en annen industripioner: Betzy Kjelsberg som var landets første kvinnelige fabrikkinspektør.

* Siste innslag får Torkild Alsvik som leser H. C. Andersens eventyr «Laserne». Det danske ordet «las» betyr «fille eller klut». Pionerfabrikken til Mikkel Hauge på Fredfoss på Vestfossen produserte klutepapir av tøyfiller.

Enda en gang har Rundt om Drammen maktet å bringe tematisk stoff fra hele den nye storkommunen, – og videre oppover langs elva til Vestfossen.

Programmet er planlagt til omtrent en time. Det vil være mulig å få kjøpt både Rundt om Drammen nr. 2, 2019 og eldre nummer. Man kan også tegne seg som abonnent.

På Facebook  har Rundt om Drammen begynt en liten serie om leiker vi leika som barn. Den første vi forteller om er «Å kappe land».

KONTAKT:

Torkild Alsvik, Telefon: 32 81 73 13 eller 900 47 779, e-post: torkild_alsvik@outlook.com

Del denne artikkelen

Likte du artikkelen?

Bestill et abonnement