HVA ER GREIA EGENTLIG?

Av Torkild Alsvik

Jeg har ikke fulgt Stjernekamp, men det var en som gjorde meg oppmerksom på et lite innslag i finalen, som gikk i slutten av oktober.

Et godt stykke ut i programmet spør programlederen noen folk på gata hvem de ønsker skal vinne. Vi får høre at begge har tilhengere. Så besøker programlederen en barnehage og stiller det samme spørsmålet, og barna svarer med begge navnene. Men så er det ei jente som sier at det egentlig er litt urettferdig! (underforstått at bare den ene skal vinne.) Deretter kryper en gutt opp på fanget til programlederen, men han heier ikke på noen av de to. Han ser seg litt rundt, og så ser han inn i kameraet og spør: «Hva er egentlig greia med Stjernekamp?» Den kom uventet på programlederen, han blir litt forlegen. Men litt seinere snur han utsagnet. Det var stilt som et spørsmål, men ved å endre på setningsmelodien gjør han det til et påstand. Da får han alle seerne med seg, for greia med Stjernekamp er å vinne. Det vet vi alle.

Det spørsmålet gutten stilte blir borte.

For greia er å vinne. Det vet vi godt alle vi som ser på. De skal vinne i Sjernekamp, de skal vinne i «Skal vi danse», de skal vinne i «Farmen», de skal vinne i «Paradise Hotel» og i – you name it!

– og vi skal vinne på skolen, vi skal vinne på jobben (i mange jobber i hvert fall). Og vinner vi ikke, så er vi vel tapere da.

Omtrent samtidig med at denne finalen gikk, var en stor sak i nyhetene om jenter som søkte seg til et mørkt instagramnettverk. Der delte de innslag om depresjoner, selvskading og selvmordstanker. Det var jenter som ikke «vant». Men selv der var det mulig å «vinne». De fikk høyere status på nettverket de som drev med den største selvskadingen! – Det finnes tall for hvor mange av jentene på nettverket som gjorde det helt slutt.

Hvorfor er det blitt sånn at det alltid handler om å vinne? Hva i samfunnet vårt er det som har gjort oss sånn?

Kan vi tillate oss å spørre om alle ‘-kamp-programmene’ på TV er med å fremme slike tanker og følelser?

Og vi kan spørre: Er det mulig å lage gode lørdagsprogrammer om å skape samarbeid og fellesskap uten at noen skal vinne?

Del denne artikkelen

Likte du artikkelen?

Bestill et abonnement