KJÆRE LESER!

Av redaksjonen

Du sitter nå med andre utgave av Rundt om Drammen i 2024. Denne gangen tar vi for oss industrien i Drammen og omegn.

Elven har alltid stått sentralt og vært selve fundamentet Drammen ble bygget på, fra 1600-tallet og frem til vår tid. Helt fra Bragernes og Strømsø var det to byområder har det vært et yrende liv og arbeidssteder knyttet til vannet. Med en jernbane på plass, elven og et godt veinett, ble Drammensområdet et naturlig sted å etablere industri. Fabrikkene var avhengig av vann, og elven ble også et lettvint sted å dumpe utslipp i. Det er nok mange som fremdeles husker elven før den ble renset. På den tiden var det helt uaktuelt å bade i elven eller legge søndagsturen langs den. I dag er situasjonen heldigvis en helt annen!

Industrialiseringen førte til at produksjonen ble flyttet fra opplandet og ned til byen. Det var i byen arbeidsplassene var, og behovet for boliger økte stort. Mange nye bydeler oppsto på denne tiden, og byen vokste seg opp i åsene. Industrien ble lagt til elven og preget elven i mange år. Papir var en naturlig forlengelse av trelasten, og Drammen ble papirbyen, med 7 papirfabrikker og en cellulosefabrikk. De lå plassert hele veien oppover elven.  Mange andre produksjonsvirksomheter dukket senere opp.Drammen har hatt mange ulike industrier representert, så mange at vi ikke har plass til å skrive om dem alle.

Da vi fordypet oss i kildene om livet på arbeidsplassene, ble vi nysgjerrige på menneskenes liv. Hvordan levde arbeiderne, som har lagt ned så mye i Drammens blomstrende fremvekst? Vi ønsker å løfte frem arbeiderklassens liv og virkelighet denne gangen, så i denne utgaven forsøker vi å gi dere et innblikk i arbeiderklassens solskinn og skygger.

Vi har nå tatt en ringerunde til alle dere vi ikke har e-postadresser til, og har fått samlet inn en hel del. Takk! Fakturaene for årets abonnement er sendt ut, enten på e-post eller i postkasse. Har du ikke mottatt den, sjekk søppelposten din. Den kan ha havnet der. Finner du den ikke, gi oss beskjed.

Vi har spennende nyheter å fortelle om alt som skjer rundt Rundt om Drammen for tiden. I mai arrangerte vi et foredrag på Strømsfjerdningen om de illegale fotballkampene på Ulvekula. Disse fotballkampene omtales også i en egen sak i denne utgaven.

En annen spennende nyhet er at vi starter opp med en podkast i samarbeid med Drammensbiblioteket. Den lanseres til høsten, så følg med! I mellomtiden kan du lytte til podkasten Historiske Drammen, som du finner på alle de kjente plattformene, i tillegg til Buzzweb.

Vi har også vært på besøk i kommunestyret, og gitt alle representantene der en utgave av siste nummer, for å bidra til et godt kunnskapsgrunnlag for beslutninger som skal fattes.

Vi har en egen side på Facebook, der vi poster stort og smått. Der finner du også film av krypten i Strømsø kirke og fra besøket i kommunestyret. Følg oss gjerne der! Dere finner oss også på TikTok.

Vinneren av konkurransen i forrige nummer, ble Jens Erik Gulbrandsen. Gratulerer!

God lesing!

Beste hilsen fra redaksjonen.

Del denne artikkelen

Likte du artikkelen?

Bestill et abonnement