Artikler2022-10-03T09:48:20+02:00

Artikler

Kjøkkenhager før, nå og i nær framtid

«Kjøkkenhage» var inntil nylig et gammelmodig ord, men nå er innholdet av ordet blitt trendy. På 2000-tallet snakker byplanleggere og arkitekter stadig oftere om grønne tak, green cities. «Dyrk byen!» Og folk - ganske mange av oss etter hvert - følger opp. Midt i byen finner folk plass til tomater, salat og kål i plantekassene. Kolonihagene har lange ventelister. Gamle villahager som var et ork, et minus på boligmarkedet, som eldre folk kvitta seg med for å bo lettvint (og rådyrt) i blokk, beskrives nå som en kilde til livskvalitet for både unge og gamle. Klikk på bildet for å lese mer!

3. oktober 2022|

Leder nr. 3: Den korte og den lange historien

For en del år siden satte Oslo Nye Teater opp en forestilling med kjente Beatles-sanger. Jeg så et glimt i fjernsynet, og det jeg la merke til var det voksne publikumet. Alle var akkurat så gamle at de hadde hørt på The Beatles da de var unge. Siden har jeg fått bekreftet mange ganger at den morsomste tiden du hører om, er den tiden du selv har opplevd – gjerne som ung. Jeg synes vi kan kalle dette for den korte historien. Klikk på overskriften for å lese mer!

3. oktober 2022|

Hvordan sveitserstilen erobret landet

Reiser man gjennom den norske landsbygda, oppdager man hvorledes de enkelte gårdsbruk føyer seg inn i et enhetlig bebyggelsesmønster: Hvit hovedbygning og rødmalte låver og uthus, i mer eller mindre gjennomført sveitserstil, - mer enn 100 år etter at stilen offisielt er gått av mote. Klikk på bildet for å lese mer!

14. juni 2022|

Leder nr. 2: Ta hensyn til naboen og vær stolt av det!

Jeg vil skrive om lokalt naboskap. I slutten av mars fortalte Drammens Tidende at en utbygger i fjor fikk grønt lys fra formannskapet om å gå videre med planer om å bygge på en ledig tomt i Tollbugata/Tordenskiolds gate. Klikk på overskriften for å lese mer!

14. juni 2022|

De skapte et historielag

I 1989 feiret Tangen og Åskollen Historielag tiårsjubileum med å gi ut en liten bok. Umiddelbart etter tittelsiden i boka møter leseren et portrett av sokneprest Peter Lundh. Han fortjente denne framskutte plassen, for det var han som tok initiativet og fikk startet dette historielaget. Klikk på bildet for å lese mer!

13. januar 2022|

Med kano gjennom finnemarka

Finnemarka er navnet på området rundt Glitre, det store vannet midt i Drammens nordmark som nå er vannreservoar både for Drammen og andre kommuner. Navnet kommer av at det var mange finske innvandrere som bosatte seg her inne. Klikk på bildet for å lese mer!

14. desember 2021|

Handelsmannen og forfatteren

Som forretningsmann hadde han stor suksess, og bøkene han skrev under psevdonymet «Elias Kræmmer» var i sin tid meget populære. Vi snakker om Anthon B. Nilsen fra Svelvik og Drammen. Klikk på bildet for å lese mer!

7. juni 2021|

Leder nr. 2: Kvinner og rett

Dette er min families historie. Dette er «bare» mikrohistorie. Men med dette standpunktet ble disse to damene også deler av landets historie – de var med og skapte makrohistorie. Klikk på bildet for å lese mer!

7. juni 2021|

Leder nr. 1: Tre kvinner vi skal huske

Mange gatenavn måtte samordnes da de tre kommunene ble slått sammen, noen måtte få helt nye navn. Da var det skuffende å se hvordan politikerne lot være å rette opp en gammel skjevhet. Her i byen er det masse menn vi går rundt og minnes, men hva med damene? Klikk på overskriften for å lese mer!

18. mars 2021|

Leder nr. 4: Trykkefrihet til samfunnets beste

Her i landet fikk vi trykkefrihet i 1814 med grunnlovens §100. Det er riktig. Men 14. september 1770 innførte Christian VII full trykkefrihet i Danmark-Norge som det første landet i Europa, i verden. Han var inspirert av livlegen Struensee. Alle ytringer var uten straffeansvar. Etter at Struensee ble arrestert i 1772 ble trykkefriheten innskrenket igjen i 1773. Klikk på overskriften for å lese mer!

26. november 2020|

Børresen – et staselig anlegg i Hauges gate

Historien begynner med Erik Børresen, født i 1785, sjømann og sønn av en skipper i handelsflåten. I løpet av sitt liv bygget han seg opp til å bli en av landets største skipsredere, med skip som handlet med trelast og andre varer over hele verden. Klikk på bildet for å lese mer!

5. oktober 2020|

Leder nr. 3: Turisme og patriotisme – to sider av samme sak?

På sensommeren har både Drammens Tidende og Dagsavisen Fremtiden hatt intervjuer med Tom Søgård, leder for Byen Vår Drammen. I denne sommeren, hvor «alle nordmenn» skulle feriere i hjemlandet, har Drammen hatt svært få turister. Søgård ser ut til å mene at det skyldes mangel på midler til markedsføring. Det er nok sannsynlig. Men det er flere årsaker. Klikk på overskriften for å lese mer!

5. oktober 2020|

Skoger gamle kirke – 800-åring med framtidsblikk

– Vi gleder oss til å feire Skoger gamle kirkes 800-års jubileum. Det var i 1220 kirken ble ferdigbygget og tatt i bruk. Vi har invitert blant annet kongefamilien, biskopen i Tunsberg, fylkesmann og ordfører for å være med i jubileumsfeiringen 30. august, sier sokneprest Margrete Schmidt Johansen. Klikk på bildet for å lese mer!

29. juni 2020|

Norges mest royale by i unionstiden

I en stor kommune gjør det seg av og til gjeldende lokale interesser. I 1907 fikk Lier kommune merke dette. Men resultatet ble til slutt et helt annet. Klikk på bildet for å lese mer!

16. mars 2020|

Leder nr. 1: Storviltjakt med konsekvenser

Ordet «storviltjakt» får oss vel til å tenke på hvite menn med tropehjelm og kikkertsikte på geværet. Her skal vi imidlertid mye lengre tilbake, for storviltjakt må ha vært det gjeveste i forhistorisk tid også. Den ga overflod av mat, og det å kunne gi bort mat ga status. Klikk på overskriften for å lese mer!

16. mars 2020|

Åssiden – Alene eller sammen

I en stor kommune gjør det seg av og til gjeldende lokale interesser. I 1907 fikk Lier kommune merke dette. Men resultatet ble til slutt et helt annet. Klikk på bildet for å lese mer!

6. desember 2019|

Fra Strømm til Svelvik til Nye Drammen

Rolf Bergersen er født 17. mai 1940. Flagget var neppe heist til topps på bybrua i Drammen denne nasjonaldagen, da Norge fra 9. april var i krig med Tyskland. Klikk på bildet for å lese mer!

6. desember 2019|
Go to Top