Artikler

Hvordan sveitserstilen erobret landet
Reiser man gjennom den norske landsbygda, oppdager man hvorledes de enkelte gårdsbruk føyer seg inn i et enhetlig bebyggelsesmønster: Hvit hovedbygning og rødmalte låver og uthus, i mer eller mindre gjennomført sveitserstil, - mer enn 100 år etter at stilen offisielt er gått av mote. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 2: Ta hensyn til naboen og vær stolt av det!
Jeg vil skrive om lokalt naboskap. I slutten av mars fortalte Drammens Tidende at en utbygger i fjor fikk grønt lys fra formannskapet om å gå videre med planer om å bygge på en ledig tomt i Tollbugata/Tordenskiolds gate. Klikk på overskriften for å lese mer!
Rundt om Drammen har fått ny eier
Tidsskriftet Rundt om Drammen har frem til 31.12.2021 vært eid av Drammen Historielag og Tangen og Åskollen Historielag i fellesskap. Klikk på bildet for å lese mer!
Marsjere eller konsertere. Fra gaten til konsertpodiet på ca 100 år.
Drammen Konsertorkester er et forholdsvis ungt janitsjarorkester som oppsto i 1991. Men orkesteret har sterke forfedre: Parkmusikken og Drammens Ungdomskorps. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 1: Regionreformen: Historieløst makkverk, eller en reform for framtida?
Det sies at kunnskap om fortida skal kunne hjelpe oss til å forstå samtida. Noen håper også at vi kan lære så mye at vi unngår å gjenta feilene fra fortida. Andre slår mer nøkternt fast at det er vanskelig å spå, særlig om framtida. Klikk på overskriften for å lese mer!
De skapte et historielag
I 1989 feiret Tangen og Åskollen Historielag tiårsjubileum med å gi ut en liten bok. Umiddelbart etter tittelsiden i boka møter leseren et portrett av sokneprest Peter Lundh. Han fortjente denne framskutte plassen, for det var han som tok initiativet og fikk startet dette historielaget. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 4: Med kniven på strupen
Denne lederen skrives mens den 26. klimakonferansen åpnes i Glasgow. Klikk på overskriften for å lese mer!
Med kano gjennom finnemarka
Finnemarka er navnet på området rundt Glitre, det store vannet midt i Drammens nordmark som nå er vannreservoar både for Drammen og andre kommuner. Navnet kommer av at det var mange finske innvandrere som bosatte seg her inne. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 3: En mann og et verk å minnes
23. september 1281 ble Snorre Sturlason drept. – For 880 år siden. Klikk på overskriften for å lese mer!
Handelsmannen og forfatteren
Som forretningsmann hadde han stor suksess, og bøkene han skrev under psevdonymet «Elias Kræmmer» var i sin tid meget populære. Vi snakker om Anthon B. Nilsen fra Svelvik og Drammen. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 2: Kvinner og rett
Dette er min families historie. Dette er «bare» mikrohistorie. Men med dette standpunktet ble disse to damene også deler av landets historie – de var med og skapte makrohistorie. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 1: Tre kvinner vi skal huske
Mange gatenavn måtte samordnes da de tre kommunene ble slått sammen, noen måtte få helt nye navn. Da var det skuffende å se hvordan politikerne lot være å rette opp en gammel skjevhet. Her i byen er det masse menn vi går rundt og minnes, men hva med damene? Klikk på overskriften for å lese mer!
Byantikvar Vegard Lie med fortidsblikk inn i framtida
Historisk sett er Lie den første byantikvar i full stilling i Drammen kommune. Én av hans oppgaver blir å sørge for at verneverdige kulturminner tas vare på. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 4: Trykkefrihet til samfunnets beste
Her i landet fikk vi trykkefrihet i 1814 med grunnlovens §100. Det er riktig. Men 14. september 1770 innførte Christian VII full trykkefrihet i Danmark-Norge som det første landet i Europa, i verden. Han var inspirert av livlegen Struensee. Alle ytringer var uten straffeansvar. Etter at Struensee ble arrestert i 1772 ble trykkefriheten innskrenket igjen i 1773. Klikk på overskriften for å lese mer!
Kjærjordet og bikkjestykket – paradis og slagmark
Det var dem eller oss. Inntrengerne fra Bangeløkka snek seg inn på vårt territorium over jernbanebrua i Austadalléen og via undergangen ved Andedammen. Klikk på bildet for å lese mer!
Børresen – et staselig anlegg i Hauges gate
Historien begynner med Erik Børresen, født i 1785, sjømann og sønn av en skipper i handelsflåten. I løpet av sitt liv bygget han seg opp til å bli en av landets største skipsredere, med skip som handlet med trelast og andre varer over hele verden. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 3: Turisme og patriotisme – to sider av samme sak?
På sensommeren har både Drammens Tidende og Dagsavisen Fremtiden hatt intervjuer med Tom Søgård, leder for Byen Vår Drammen. I denne sommeren, hvor «alle nordmenn» skulle feriere i hjemlandet, har Drammen hatt svært få turister. Søgård ser ut til å mene at det skyldes mangel på midler til markedsføring. Det er nok sannsynlig. Men det er flere årsaker. Klikk på overskriften for å lese mer!
Skoger gamle kirke – 800-åring med framtidsblikk
– Vi gleder oss til å feire Skoger gamle kirkes 800-års jubileum. Det var i 1220 kirken ble ferdigbygget og tatt i bruk. Vi har invitert blant annet kongefamilien, biskopen i Tunsberg, fylkesmann og ordfører for å være med i jubileumsfeiringen 30. august, sier sokneprest Margrete Schmidt Johansen. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 2: Hva er greia med konkurranse? Litt om før og nå.
Hva er greia egentlig? «Hvorfor er det blitt sånn at det alltid handler om å vinne? Hva i samfunnet vårt er det som har gjort oss sånn?» Store spørsmål, herr redaktør! – Så store at de kanskje ikke kan besvares. Klikk på overskriften for å lese mer!
Norges mest royale by i unionstiden
I en stor kommune gjør det seg av og til gjeldende lokale interesser. I 1907 fikk Lier kommune merke dette. Men resultatet ble til slutt et helt annet. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 1: Storviltjakt med konsekvenser
Ordet «storviltjakt» får oss vel til å tenke på hvite menn med tropehjelm og kikkertsikte på geværet. Her skal vi imidlertid mye lengre tilbake, for storviltjakt må ha vært det gjeveste i forhistorisk tid også. Den ga overflod av mat, og det å kunne gi bort mat ga status. Klikk på overskriften for å lese mer!
Åssiden – Alene eller sammen
I en stor kommune gjør det seg av og til gjeldende lokale interesser. I 1907 fikk Lier kommune merke dette. Men resultatet ble til slutt et helt annet. Klikk på bildet for å lese mer!
Fra Strømm til Svelvik til Nye Drammen
Rolf Bergersen er født 17. mai 1940. Flagget var neppe heist til topps på bybrua i Drammen denne nasjonaldagen, da Norge fra 9. april var i krig med Tyskland. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 4: Hva er greia egentlig?
Jeg har ikke fulgt Stjernekamp, men det var en som gjorde meg oppmerksom på et lite innslag i finalen, som gikk i slutten av oktober. Et godt stykke ut i programmet spør programlederen noen folk på gata hvem de ønsker skal vinne. Klikk på overskriften for å lese mer!
Rolf Bergersen – ordfører i Nedre Eiker 1995 – 2007
Rolf Bergersen er født 17. mai 1940. Flagget var neppe heist til topps på bybrua i Drammen denne nasjonaldagen, da Norge fra 9. april var i krig med Tyskland. Klikk på bildet for å lese mer!