Artikler

Bunaden – det norskeste som finnes?
Tradisjon og mote forenes i manns- og kvinneplagg som vi kaller «bunad» - et ord som ikke fantes den gang da folk i avstengte bygder brukte sine tradisjonelle plagg til hverdag og fest. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 3: Levende kulturarv
I år er kulturminnedagene blitt til kulturminneåret. Det trengtes flere dager for å få presentert alle aktivitetene. Kanskje publikum også trengte flere dager for å oppleve alt som blir arrangert. Det er mange ulike kulturminneorganisasjoner som deltar, så arrangementene inneholder mange ulike emner, selv om dagene har et felles, vekslende tema hvert år. Klikk på overskriften for å lese mer!
Innkalling til årsmøte
Årsmøtet for 2022 vil bli holdt tirsdag 24. oktober kl 18.00 i Drammen Historielags sine lokaler i Strømsfjerdingen, Nedre Eiervei 13. Klikk på bildet for å lese mer!
Kvinnelige gatenavn i Stor-Drammen
Det å få en gate oppkalt etter seg, var en måte å bli hedret på. Skikken har holdt seg helt opp til våre dager, selv om det nå er sjeldnere at gater og veier kalles opp etter personer. I Svelvik, Nedre Eiker og Drammen var det naturligvis mange gater med like navn, og før kommunesammenslåingen i 2020 måtte mange gater bytte navn for å unngå forveksling.Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 2: Trenger luft og rom
27. april meldte DT at Glitre Bolig har tegnet om planene for boligprosjektet mellom Tollbugata, Treschows gate og Tordenskiolds gate. Glitre Bolig la i første omgang fram et forslag om fire etasjes blokker i teglstein. Dette forslaget ble sendt i retur av politikerne etter en bredside fra byantikvaren. I april kom altså en nytegnet variant av blokkene. Bildene i avisoppslaget inviterer til noen kommentarer. Klikk på overskriften for å lese mer!
Alf Arnesen: Med barken «Alexandra»
Opp gjennom årene var det hundrevis, kanskje flere tusen, sjøfolk som kom til Drammen. Seilasen over Nordsjøen var ikke alltid ufarlig. Vi gjengir her en del av drammenseren Alf Arnesens tur med barken «Alexandra» i 1920. Han får representere de mange nordsjøfarerne som har opplevd dramatiske turer til og fra Drammen. Alf Arnesen mønstret på som dekksgutt i 1920 og fikk noen turer med både seilskip og motorskip. Her forteller han om en ikke ufarlig tur med barken «Alexandra».. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 1: Variert trening trengs
I januar brakte massemediene nyheten om en robot som kan skrive selvstendige tekster, Chat GPT-3. Nyheten vekket oppsikt, og mange begynte å lure på om den kunne erstatte mennesket. Noen medier brakte eksempler på tekster maskinen hadde skrevet, og de var ryddige, logiske og ordentlige. Språket var lett og greit å lese. Fremmelige skoleelever tenkte at nå blir det lett å skrive skolestiler. Det kan maskinen opplagt klare. Den er koblet til enorme mengder skriftlig materiale og greier lynhurtig å hente fram relevant stoff, ordne det og framstille det i et greit språk. Klikk på overskriften for å lese mer!
Et liv etter døden for Tangen gravkapell
Her skal vi se noe nærmere på arbeidet for å redde Tangen gravkapell fra forfall og rivning. Kapellet sto ferdig og ble innviet i 1876. Hundre år seinere var det ikke lenger brukbart som gravkapell. Men etter å ha vært forfallent og erklært rivningsklart i 1976, er gravkapellet nå fullstendig utvendig restaurert, og interiøret er satt i stand slik at kapellet brukes til foredrag og konserter. I flere år har to foredragskvelder og to konserter stått på det årlige programmet. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 4: Holbergjubileum med menneskerettigheter
13 februar 1823 holdt Det forende dramatiske Selskab i Drammen en litt forsinket markering av 100-årsjubileet for Ludvig Holbergs første komedie. Markeringen ble holdt under markedet året etter. De spilte et par små stykker av Kotzebue etter en prolog om Holberg, som lærer og forfatter Hans Hansson hadde skrevet. Klikk på overskriften for å lese mer!
Kjøkkenhager før, nå og i nær framtid
«Kjøkkenhage» var inntil nylig et gammelmodig ord, men nå er innholdet av ordet blitt trendy. På 2000-tallet snakker byplanleggere og arkitekter stadig oftere om grønne tak, green cities. «Dyrk byen!» Og folk - ganske mange av oss etter hvert - følger opp. Midt i byen finner folk plass til tomater, salat og kål i plantekassene. Kolonihagene har lange ventelister. Gamle villahager som var et ork, et minus på boligmarkedet, som eldre folk kvitta seg med for å bo lettvint (og rådyrt) i blokk, beskrives nå som en kilde til livskvalitet for både unge og gamle. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 3: Den korte og den lange historien
For en del år siden satte Oslo Nye Teater opp en forestilling med kjente Beatles-sanger. Jeg så et glimt i fjernsynet, og det jeg la merke til var det voksne publikumet. Alle var akkurat så gamle at de hadde hørt på The Beatles da de var unge. Siden har jeg fått bekreftet mange ganger at den morsomste tiden du hører om, er den tiden du selv har opplevd – gjerne som ung. Jeg synes vi kan kalle dette for den korte historien. Klikk på overskriften for å lese mer!
Hvordan sveitserstilen erobret landet
Reiser man gjennom den norske landsbygda, oppdager man hvorledes de enkelte gårdsbruk føyer seg inn i et enhetlig bebyggelsesmønster: Hvit hovedbygning og rødmalte låver og uthus, i mer eller mindre gjennomført sveitserstil, - mer enn 100 år etter at stilen offisielt er gått av mote. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 2: Ta hensyn til naboen og vær stolt av det!
Jeg vil skrive om lokalt naboskap. I slutten av mars fortalte Drammens Tidende at en utbygger i fjor fikk grønt lys fra formannskapet om å gå videre med planer om å bygge på en ledig tomt i Tollbugata/Tordenskiolds gate. Klikk på overskriften for å lese mer!
Rundt om Drammen har fått ny eier
Tidsskriftet Rundt om Drammen har frem til 31.12.2021 vært eid av Drammen Historielag og Tangen og Åskollen Historielag i fellesskap. Klikk på bildet for å lese mer!
Marsjere eller konsertere. Fra gaten til konsertpodiet på ca 100 år.
Drammen Konsertorkester er et forholdsvis ungt janitsjarorkester som oppsto i 1991. Men orkesteret har sterke forfedre: Parkmusikken og Drammens Ungdomskorps. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 1: Regionreformen: Historieløst makkverk, eller en reform for framtida?
Det sies at kunnskap om fortida skal kunne hjelpe oss til å forstå samtida. Noen håper også at vi kan lære så mye at vi unngår å gjenta feilene fra fortida. Andre slår mer nøkternt fast at det er vanskelig å spå, særlig om framtida. Klikk på overskriften for å lese mer!
De skapte et historielag
I 1989 feiret Tangen og Åskollen Historielag tiårsjubileum med å gi ut en liten bok. Umiddelbart etter tittelsiden i boka møter leseren et portrett av sokneprest Peter Lundh. Han fortjente denne framskutte plassen, for det var han som tok initiativet og fikk startet dette historielaget. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 4: Med kniven på strupen
Denne lederen skrives mens den 26. klimakonferansen åpnes i Glasgow. Klikk på overskriften for å lese mer!
Med kano gjennom finnemarka
Finnemarka er navnet på området rundt Glitre, det store vannet midt i Drammens nordmark som nå er vannreservoar både for Drammen og andre kommuner. Navnet kommer av at det var mange finske innvandrere som bosatte seg her inne. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 3: En mann og et verk å minnes
23. september 1281 ble Snorre Sturlason drept. – For 880 år siden. Klikk på overskriften for å lese mer!
Handelsmannen og forfatteren
Som forretningsmann hadde han stor suksess, og bøkene han skrev under psevdonymet «Elias Kræmmer» var i sin tid meget populære. Vi snakker om Anthon B. Nilsen fra Svelvik og Drammen. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 2: Kvinner og rett
Dette er min families historie. Dette er «bare» mikrohistorie. Men med dette standpunktet ble disse to damene også deler av landets historie – de var med og skapte makrohistorie. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 1: Tre kvinner vi skal huske
Mange gatenavn måtte samordnes da de tre kommunene ble slått sammen, noen måtte få helt nye navn. Da var det skuffende å se hvordan politikerne lot være å rette opp en gammel skjevhet. Her i byen er det masse menn vi går rundt og minnes, men hva med damene? Klikk på overskriften for å lese mer!
Byantikvar Vegard Lie med fortidsblikk inn i framtida
Historisk sett er Lie den første byantikvar i full stilling i Drammen kommune. Én av hans oppgaver blir å sørge for at verneverdige kulturminner tas vare på. Klikk på bildet for å lese mer!
Leder nr. 4: Trykkefrihet til samfunnets beste
Her i landet fikk vi trykkefrihet i 1814 med grunnlovens §100. Det er riktig. Men 14. september 1770 innførte Christian VII full trykkefrihet i Danmark-Norge som det første landet i Europa, i verden. Han var inspirert av livlegen Struensee. Alle ytringer var uten straffeansvar. Etter at Struensee ble arrestert i 1772 ble trykkefriheten innskrenket igjen i 1773. Klikk på overskriften for å lese mer!